ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ – ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΟΙΚΟΤΕΧΝΩΝ – ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΩΝ

1) Η ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΤΕΧΝΩΝ – ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΩΝ είναι κοινωνικοπολιτικό πρόγραμμα του πολιτικού κόμματος – ΛΕΥΚΟ –που τώρα συμμετέχει στον πολιτικό συνασπισμο <ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ> Νομική Προσωπικότητα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με Γενικό Πρωτόκολο της Γραμματείας του Αρείου Πάγου 974/28/1/2020

2) ΕΔΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ.
Έδρα ορίζεται η ΑΘΗΝΑ επί της Κλεισθένους 277 Γέρακα Αττικής και έδρες των ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ οι πόλεις της ΕΛΛΑΔΑΣ.
Τηλέφωνο Επικοινωνίας  κινητό 6934888831.

3) ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ.
Η ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ είναι μία ΒΙΟΠΟΡΙΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ που παράγει ο οικοτέχνης αγαθά στο σπίτι του για πούλημα.

Στόχος της ΕΝΩΣΗΣ είναι να βοηθηθούν οι οικοτέχνες και χειροτέχνες ώστε να μπορούν να διαθέτουν τα δημιουργήματά τους μέσω της ΕΝΩΣΗΣ. Στόχος επίσης είναι να αναδειχθή η σχέση της παραδοσιακής με τη σύγχρονη τέχνη και να αναδειχθεί η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. Στην αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης της ελληνικής οικονομίας, η Ελλάδα, επιτέλους, θα πρέπει να προβάλει και να αξιοποιήσει την πολιτιστική της κληρονομιά, η οποία μπορεί και είναι ικανή, σε συνδυασμό με τον Τουρισμό να δημιουργήσει μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες και να προβάλει θετικά τη χώρα στο εξωτερικό. Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η Ελλάδα διαθέτει την μεγαλύτερη πολιτισμική κληρονομιά στον Δυτικό κόσμο, η οποία ξεκινά από προϊστορικά ευρήματα κυκλαδικής εποχής, με την απίστευτη ανάπτυξη στην συνέχεια, του ελληνικού πολιτισμού στους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους, μέχρι και τον μετέπειτα Ελληνορθόδοξο πολιτισμό και το Βυζάντιο.

Γράφει η Α. Οικονομίδου

Όλοι οι λαοί της γης εκτιμούν, θαυμάζουν και προσκυνούν το μεγαλείο αυτό της πολιτισμικής ανάπτυξης που έθεσε και τα θεμέλια του πολιτισμού στον Δυτικό κόσμο.

Αντίγραφα αρχαϊκών παραστάσεων, αμφορείς, κοσμήματα και ειδώλια, από πηλό και μέταλλο, αλλά και πιστά αντίγραφα εικόνων από τις Μονές του Αγίου Όρους και της Πάτμου, γίνονται ανάρπαστα από τους ξένους επισκέπτες, λάτρεις του Ελληνικού και Ελληνορθόδοξου Πολιτισμού.

Στην Ιαπωνία, υπάρχουν τρία Ελληνοποιημένα νησιά, που προσελκύουν 10 εκατομμύρια Ιαπώνων επισκεπτών ετησίως και προβάλλουν, αποκλειστικά, ελληνικά προϊόντα και πολιτισμό.

Υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεων, βιοτεχνίες και αυτοαπασχολούμενοι (με εκτίμηση, προ δεκαετίας, ανέρχονται στις 28.000 περίπου) που δραστηριοποιούνται στους χώρους:

1) Αργυροχρυσοχοΐας (μόνο τα μέλη των Συλλόγων  Αργυροχρυσοχοΐας στην Αττική είναι αρκετές χιλιάδες),
2) Καλλιτεχνικής Μεταλλοτεχνίας
3) Κεραμικής
4) Μικρογλυπτικής σε πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους,
5) Ξυλοτεχνίας – ξυλογλυπτικής
6) Αγιογραφίας – Εικονογραφίας
7) Υαλοτεχνίας
8) Μαρμαρογλυπτικής
9) Καλλιτεχνικής Γυψοτεχνίας
10) Υφαντικής
11) Μικτών υλικών (κατασκευή κούκλας, κομπολόγια, ψευδοκοσμήματα, παιχνίδια
– σκάκι, τάβλι – μουσικά όργανα κλπ).

Οι χειροτεχνικές επιχειρήσεις, όλων των κλάδων, ανέκαθεν υπήρξαν ευάλωτες στα σκαμπανεβάσματα της οικονομίας, πόσο μάλλον τώρα με την πρωτοφανή κρίση που βιώνει η χώρα μας.
Λόγω του μικρού μεγέθους τους, η υποστήριξη της πολιτείας, με κατάλληλα προγράμματα οικονομικής στήριξης αφ’ ενός, αλλά και με μηχανισμούς προώθησης και προβολής των προϊόντων τους αφ’ ετέρου, είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους. Έχει υποχρέωση η πολιτεία να τις συνδράμει, γιατί αποτελούν τους συνεχιστές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αντί, όμως, η Ελλάδα να ισχυροποιήσει τους μηχανισμούς στήριξης των επιχειρήσεων αυτών και να δημιουργήσει πολιτικές ανάπτυξης και προώθησης του πολιτιστικού και επιχειρηματικού θησαυρού αυτού, που έχει στα χέρια της (και μάλιστα χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού), έκλεισε και τον  μοναδικό Φορέα που υπήρχε, τον ΕΟΜΜΕΧ.

Βεβαίως, με την απαξίωση του ρόλου του επί σειρά ετών, το έργο του για την στήριξη της χειροτεχνίας, στην ουσία έχει σταματήσει να επιτελείται από το Β’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Δεν έπαυε, όμως, να είναι ο μοναδικός Φορέας στην Ελλάδα, που διέθετε την Τεχνογνωσία και Αναγνωρισιμότητα στον χώρο των Χειροτεχνικών Επιχειρήσεων και Καλλιτεχνικής Βιοτεχνίας.

Τα 13 Χειροτεχνικά Κέντρα, που διέθετε σε όλη την Ελλάδα, σε ιδιαίτερα τουριστικά σημεία, που είχαν αγοραστεί και εξοπλιστεί με χρηματοδότηση από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ), είχαν σκοπό να προωθούν και προβάλουν τα κατά τόπους ελληνικά χειροτεχνικά προϊόντα. Όμως δεν λειτούργησαν ποτέ για το σκοπό αυτό και τα ακίνητα, όπου στεγάζονταν, περιέρχονται τώρα στο Ταμείο «Αξιοποίησης» της Δημόσιας Περιουσίας.

Με την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου τον Ιανουάριο του 2012 και ειδικότερα το άρθρο 16, έκλεισαν οι θυγατρικές εταιρείες του ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ, οι οποίες λειτουργούσαν, κατά κύριο λόγο, ως κλαδικά ινστιτούτα υποστήριξης των χειροτεχνικών κλάδων για όλη την Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό είχε πολλαπλασιαστικές καταστρεπτικές συνέπειες για τους κλάδους, όπως η Γουνοποιία, στην Καστοριά, με το κλείσιμο του Κέντρου Γούνας, η Αργυροχρυσοχοΐα, με το κλείσιμο του Ελληνικού Κέντρου Αργυροχρυσοχοΐας Α.Ε. (ΕΛΚΑ ΑΕ) και ιδιαίτερα η Κεραμική, με το κλείσιμο του Ελληνικού Κέντρου Αργιλλομάζης Α.Ε. (ΕΛΚΕΑ ΑΕ), το οποίο ήταν η κυριότερη μονάδα παραγωγής πηλού, δηλαδή της πρώτης ύλης των εργαστηρίων, σχολών κλπ κεραμικής στην Ελλάδα και το οποίο παρείχε και πολύτιμη τεχνική υποστήριξη στον κλάδο, ελλείψει κατάλληλου φορέα εκπαίδευσης των κεραμιστών, σε επίπεδο έστω ΤΕΙ. (Καταντάει η Ελλάδα να εισάγει πηλό, λάσπη δηλαδή !!!)

Ως επιτομή της τεράστιας αυτής απαξίωσης της χειροτεχνίας από το κράτος, με το κλείσιμο του ΕΟΜΜΕΧ, σβήστηκε δια μιας από τον χάρτη της ελληνικής παραδοσιακής χειροτεχνίας και ο κλάδος της Ταπητουργίας, με το κλείσιμο των 22 ταπητουργικών Σχολών – Εργαστηρίων του ΕΟΜΜΕΧ, που βρίσκονταν σε χωριά (ακριτικά τα περισσότερα) σε όλη την Ελλάδα.

Σ’ αυτές τις σχολές – παραγωγικά εργαστήρια παράγονταν υψηλής ποιότητας χαλιά, αριστουργήματα της τέχνης αυτής, ενώ συγχρόνως προσέφεραν εργασία στις τοπικές κοινωνίες και – ακόμα πιο σημαντικό – διατηρούσαν την τέχνη, που έφεραν οι Έλληνες τεχνίτες πρόσφυγες από την Μικρά Ασία.

Τα ιδιωτικά ταπητουργεία έχουν κλείσει τα περισσότερα, μη αντέχοντας τον φοβερό ανταγωνισμό από τα εισαγόμενα. Τα ελάχιστα εναπομείναντα φυτοζωούν, λειτουργώντας ως επιδιορθωτήρια ταπήτων, αντί να παράγουν νέα προϊόντα.

Εάν υπήρχε η πολιτική βούληση, πολλά μπορούσαν να γίνουν, αντί να απαξιώνουμε και στο τέλος να κλείνουμε –  να κόβουμε δηλαδή τα χέρια μας – τα εργαλεία του κράτους.

Είναι πρωτίστης σημασίας να ενταχθεί η Χειροτεχνία και οι Χειροτεχνικές Επιχειρήσεις στα πλαίσια μιας συστηματικής πολιτικής για την προώθηση, προβολή και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των συμβόλων της, να καταγραφούν όλα τα εργαστήρια και να υποστηριχθούν  οι επιχειρήσεις αυτές, σε όλα τα επίπεδα: υλικοτεχνικό, χρηματοοικονομικό, προώθηση πωλήσεων, εξαγωγές.

Υπάρχουν αξιόλογα εργαστήρια στην Ελλάδα, τόσο στην Κεραμική, στην Αργυροχρυσοχοΐα, ή στην Εικονογραφία, όπου με την βοήθεια και συμβολή ενός κρατικού Φορέα θα μπορούσαν να αναγνωριστούν διεθνώς και να συμβάλουν στην εξαγωγική προσπάθεια της χώρας.

Ας μην ξεχνάμε την μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, του εμπορικού τμήματος του Μουσείου Μπενάκη και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, στην αναπαραγωγή πιστών Αντιγράφων, που έχει γίνει με την συνεργασία των Μουσείων με εργαστήρια χειροτεχνίας.

Τα Crafts Councils στην Ευρώπη:

Όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρώπης, Αγγλία, Ιρλανδία, Γερμανία, Φιλανδία, κλπ. έχουν αναπτύξει και λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία τα Crafts Council.

Τα Crafts Council είναι Οργανισμοί, όπως ήταν ο ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ, που εποπτεύουν και συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη χειροτεχνικών επιχειρήσεων και προϊόντων και στην οικονομική συμβολή τους στην οικονομία της χώρας.

H Μεγάλη Βρετανία ως προς την Χειροτεχνία έχει ξεφύγει 30 χρόνια μπροστά.
Ο κεντρικός φορέας για την εφαρμογή της πολιτικής για την χειροτεχνία είναι το Συμβούλιο Χειροτεχνίας (Crafts Council), το οποίο παίζει έναν καθαρά επιτελικό ρόλο πολιτικής με 700  περίπου οργανώσεις – μέλη σε όλη την επικράτεια.

Παρέχει τεχνική και οικονομική υποστήριξη σε χειροτεχνικές επιχειρήσεις, καθώς και μεγάλη υποστήριξη στην προώθηση των χειροτεχνικών προϊόντων. Οι οργανώσεις – μέλη χρηματοδοτούνται από τις κατά τόπους τοπικές αυτοδιοικήσεις και από το Εθνικό Λαχείο της χώρας, για να υποστηρίζουν και να αναπτύσσουν την τοπική Χειροτεχνία.

Ο σκοπός του Crafts Council είναι να κάνει την Μ. Βρετανία το νούμερο 1 μέρος του κόσμου, όπου κανείς μπορεί να δημιουργήσει, να δει, να συλλέξει (αγοράσει) και να μάθει την σύγχρονη Χειροτεχνία (Contemporary Craft).

Οι στόχοι τους είναι:

1. Να κτίσουν μια ισχυρή οικονομία και υποδομή για την σύγχρονη Χειροτεχνία.
2. Να αυξήσουν και να διευρύνουν το αγοραστικό κοινό για σύγχρονα χειροτεχνικά προϊόντα.
3. Να τιμήσουν την υψηλής ποιότητας χειροτεχνική δημιουργία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η Ιρλανδία, που είναι χώρα κοντινότερη στην νοοτροπία με την Ελλάδα, το αντίστοιχο Συμβούλιο Χειροτεχνίας (Crafts Council) εποπτεύεται και συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Εμπορίου και Καινοτομίας.

Χρηματοδοτείται από αυτό, μέσω του προγράμματος Enterprise Ireland. Έχει πάνω από 2.300 εγγεγραμμένα μέλη (οργανώσεις και επιχειρήσεις) από όλους τους τομείς της Χειροτεχνίας.
Είναι Ανώνυμη Εταιρία με 10 από τα 15 μέλη του ΔΣ αιρετά.

Από έρευνα που έγινε το 2010 για λογαριασμό του Crafts Council καταγράφηκαν 5.771 χειροτεχνικές επιχειρήσεις με περίπου 11.415 εργαζόμενους.
Ο κύκλος εργασιών τους υπολογίζεται στα 498 εκ. ευρώ, από τα οποία 373,5 εκ ευρώ είναι από εγχώριες πωλήσεις και 124,5 εκ. ευρώ από εξαγωγές.

Στην ίδια έρευνα γίνεται πρόβλεψη να αυξηθούν οι επιχειρήσεις στις 7.589 και ο κύκλος εργασιών τους στα 703,5 εκ. ευρώ, από τα οποία 527,6 εκ ευρώ από εγχώριες πωλήσεις και 175,8 εκ. ευρώ από εξαγωγές.
Στην Αναφορά της Ομάδας Κρούσης για την Καινοτομία (Report of the Innovation Taskforce) γίνεται ιδιαίτερη αναφορά της Χειροτεχνίας, ως βασικός παράγοντας ανάπτυξης για το μέλλον της Ιρλανδίας.
Στο πρόγραμμα δράσης 2010 – 2012 του Crafts Council της Ιρλανδίας αναφέρεται ότι: Μέρος του κλειδιού για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης είναι η ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της Χειροτεχνίας.

Το 51% των χειροτεχνικών επιχειρήσεων της χώρας είναι διεσπαρμένες σε όλη την επικράτεια και στα πιο απομακρυσμένα σημεία, με αποτέλεσμα να προσφέρουν εργασία και να προσδίδουν αξία στις τοπικές κοινωνίες και στην οικονομία τους.

Ο πολιτισμός της Ιρλανδίας θεωρήθηκε ως τομέας στρατηγικού πλεονεκτήματος, που πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω. (Sustainable economic renewal).
Οι χειροτέχνες, εκτός του ότι είναι επιχειρηματίες και καινοτόμοι, είναι τεράστιας σημασίας, γιατί αποτελούν τους θεματοφύλακες της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, προστατεύοντας, διατηρώντας και εμπλουτίζοντας τον πολιτιστικό της πλούτο και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας.

Εάν η Ιρλανδία, λοιπόν, που έχει θεωρήσει τις Χειροτεχνικές της Επιχειρήσεις και τη πολιτισμική της κληρονομιά σαν τομέα στρατηγικού πλεονεκτήματος για τη χώρα της, διέθετε την Πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδας, μπορούμε να φανταστούμε, πως θα είχαν οργανώσει και αξιοποιήσει το “Στρατηγικό τους αυτό Πλεονέκτημα”.

Παράλληλα, βλέπουμε τι προσπάθειες καταβάλλουν τα γειτονικά μας Σκόπια, να οικειοποιηθούν ό,τι μπορούν από την Πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδας, για να εξασφαλίσουν και αναπτύξουν μια κάποια τουριστική και οικονομική υποδομή.

Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει τέλος και το World Crafts Council που σκοπό έχει να ενισχύσει το θεσμό της Χειροτεχνίας σαν ένα ζωτικό τμήμα της πολιτιστικής και οικονομικής ζωής κάθε χώρας, να εντάξει την χειροτεχνία και τα χειροτεχνικά προϊόντα στο βασικό τρόπο διαβίωσης, συνδέοντας το παρελθόν και τις υπάρχουσες παραδόσεις με το μέλλον και την μοντέρνα τεχνολογία. Και όλα αυτά βεβαίως, να λειτουργούν παράλληλα με την ενίσχυση της οικονομίας και την μείωση της ανεργίας.

Καταλήγοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε εκ νέου, τη μεγάλη σπουδαιότητα της υποστήριξης της χειροτεχνίας της χώρας μας και το τεράστιο κόστος εγκατάλειψής της και να σας παρακαλέσουμε, από το επίπεδο αρμοδιότητάς σας, να ενεργήσετε με ιδιαίτερη φροντίδα, με κατάλληλες πολιτικές στήριξης και ανάπτυξης, ώστε να παραμείνει ενεργό το κομμάτι αυτό των επιχειρήσεων, για διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και του πολιτισμικού μας πλούτου, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πολιτισμική κληρονομιά της Ευρώπης και κατ’ επέκταση του Δυτικού κόσμου. Για την προώθηση των ανωτέρω στόχων θα σχεδιάζεται η διοργάνωση των αναγκαίων εργαστηρίων και σεμιναρίων επιμόρφωσης, δια βίου εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης, συνεδρίων και άλλων συναφών εκδηλώσεων, η αγορά βιβλίων και περιοδικών για την οργάνωση και λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης, η λειτουργία ιστοσελίδας στο διαδίκτυο και η σύνταξη και κυκλοφορία σχετικών με τους ανωτέρω σκοπούς της εντύπων, η υποβολή προσφορών για την ανάληψη, εκτέλεση, η παρακολούθηση, σύνδεση. Σύμπραξη και συμμετοχή σε έργα και προγράμματα παροχής αναπτυξιακής, βοήθειας η άλλα παρόμοια έργα και δράσεις, χρηματοδοτούμενα από εθνικούς. Κοινοτικούς διεθνείς πόρους και χορηγίες.  Για την πραγματοποίηση των ανωτέρω μη κερδοσκοπικών σκοπών της Η ΕΝΩΣΗ δύναται να αναλαμβάνει πάσης φύσεως δράσεις αφ΄εαυτής η από κοινού με άλλο πρόσωπο η πρόσωπα φυσικά η νομικά, κερδοσκοπικά η μη, χωρίς αυτό να τροποποιεί τους σκοπούς του, δεδομένου ότι θα συμμετέχει στις ανωτέρω δράσεις όχι ως αποκομιδή κέρδους αλλά στο πλαίσιο του επιστημονικού, μορφωτικού, πολιτιστικού, ερευνητικού και εκπαιδευτικού σκοπού της. Η ΕΝΩΣΗ – δύναται με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, να συστήνει Επιτροπές και Επιστημονικά Συμβούλια κατά τις απαιτήσεις του Νόμου και τις απαιτήσεις νόμιμα δημοσιευμένων  διακηρύξεων Αναθετόντων φορέων με απόφαση του χωρίς να αποτελεί η σύσταση αυτή τροποποίηση του καταστατικού και χωρίς να απαιτείται η νόμιμη δημοσίευσή.
(β) Να επιδιώκει και να αναπτύσσει σταθερό και αποτελεσματικό διάλογο με πρόσωπα, οργανώσεις, πολιτικά κόμματα και τις Κυβερνήσεις, για θέματα τοπικής και εθνικής σημασίας που αφορούν στην οικοδόμηση μιας εκσυγχρονιστικής ελεύθερης, ειρηνικής κοινωνίας και μιας βιώσιμης και ισχυρής οικονομίας.
(γ) Να εργάζεται για την διαμόρφωση μιας σύγχρονης, προηγμένης δημοκρατικής κοινωνίας στο πλαίσιο των νέων Ευρωπαϊκών και διεθνών αντιλήψεων, ικανής να δραστηριοποιήσει και να συντονίσει τους προβληματιζόμενους και υπεύθυνους πολίτες από κάθε σημείο της οικουμένης.

  1. ΜΕΛΗ.

Μέλος της ΕΝΩΣΗΣ ΟΙΚΟΤΕΧΝΩΝ – ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΩΝ – μπορεί να γίνει κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει την ελεύθερη άσκηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, αποδέχεται τους σκοπούς του και επιθυμεί να συμβάλλει στην επίτευξη των σκοπών αυτών.

Όλα τα μέλη, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους κατατάσσονται στη δύναμη της αντίστοιχης Περιφερειακής  Οργάνωσης της ΕΝΩΣΗΣ.
Παύουν να είναι μέλη του:
Όσοι παραιτούνται με έγγραφη δήλωσή τους.
Όσοι διαγράφονται κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του Διοικητικού  Συμβουλίου είτε λόγω αδικαιολόγητης καθυστέρησης καταβολής συνδρομής τους, είτε λόγω συμπεριφοράς τους που είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητά τους ως μελών του.

  1. ΠΟΡΟΙ. Πόροι της ΕΝΩΣΗΣ είναι:
    (α)  Η ετήσια συνδρομή των μελών που καθορίζεται ως εξής.
    (β)  Για όλα τα μέλη η εγγραφή είναι   20 ευρώ.
    (γ)  Για τα ενεργά μέλη που τροφοδoτούν την ΕΝΩΣΗ με προϊόντα τους και δημιουργήματά τους και τα διαθέτει για λογαριασμό τους καθώς και τα στελέχη της ΕΝΩΣΗΣ η ετήσια  συνδρομή είναι  200 ευρώ.

Πόροι επίσης μπορούν να προέλθουν από δωρεές, επιχορηγήσεις, κληρονομιές, κληροδοσίες, ακόμη και εμπορικές δραστηριότητες, η άλλα νόμιμα έσοδα από διάφορες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, διαφημίσεις, λαχειοφόρες αγορές και άλλες.

  1. ΔΙΟΙΚΗΣΗ.

Η ΕΝΩΣΗ διοικείται από το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ το οποίο ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ από τον πρόεδρο του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ..

  1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΑΜΕΙΟ.

Διαχειριστής- ταμίας  είναι ο ταμίας του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ εξειδικευμένος φοροτεχνικός, ο οποίος ενημερώνει τα βιβλία της ΕΝΩΣΗΣ για το ταμείο.
(β) Όλα τα έσοδα καταθέτονται σε τραπεζικό λογαριασμό του  του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.
(γ) Όλα τα στελέχη και μέλη της ΕΝΩΣΗΣ παρέχουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικώς και αφιλοκερδώς και ουδεμία απαίτηση οικονομική έχουν από το κόμμα παρά μόνο την υποχρέωση να πληρώνουν την ετήσια συνδρομή τους. Έχουν επίσης όλα τα δικαιώματα και τα προνόμια ως μέλη που απορρέουν από την αρμόδια νομοθεσία.

ΑΘΗΝΑ 28-03-2016.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟ  ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΝΤΑΛΙΟΣ

 

Τα Κινήματα

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, είναι η ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή πολιτική δράση των Ελλήνων και των άλλων Ευρωπαίων πολιτών που εκφράζει όλα τα κοινωνικά κινήματα και τις Ενώσεις πολιτών. Δημιουργήθηκε και νομιμοποιείται ως νομική πολιτική προσωπικότητα πολιτικό εκλογικό...

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑ ΧΙΠ-ΧΟΠ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑ ΧΙΠ-ΧΟΠ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΔΡΑ: ΕΛΛΑΔΑ – ΑΘΗΝΑ Κλεισθένους 277 Γέρακας τηλ. 6934888831. Νομική προσωπικότητα Εισαγγελία Αρείου Πάγου Γεν. Πρωτ.974/28/1/20. O KOIΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ <ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ> Eπιδιώκοντας να εκφράσει τους νέους της...

ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ KAΘΕ EKΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ KAΘΕ EKΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ                                                               Το ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ της εκλογικής περιφέρειας ___________________ δημιουργήθηκε και νομιμοποιείται ως νομική προσωπικότητα από τον πολιτικό συνασπισμό...

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟΥ

ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΑΣ ΣΥΜΕΤΕΧΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ <ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ> ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΤΟΥ <ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ>....

Άρθρα και Νέα

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ.                                                                                                    . Αγαπητέ πρόεδρε :   Σας θυμίζω την επιστολή που σας έστειλα πριν ακόμη αρχίσει η προεκλογική περίοδος και σας ζήτησα να...

ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ.                                                                                                         . Δυσοίωνες προβλέψεις για την ύφεση στην Ελλάδα ... www.ant1news.gr › watch ›...

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ (αυτό το κείμενο γράφτηκε το 2015 και είναι επίκαιρο και σήμερα.) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΕΥΠΑΘΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ. Ελληνίδες...

ΛΟΓΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ. Μία λαϊκή ρήση λέει.. ( άνοιξε τα μάτια σου να ξεστραβωθείς ή διάβασε να μορφωθείς για να προκόψεις.) Αλήθεια τι φταίει που εμείς σαν λαός αποτύχαμε. Η χώρα μας χρεωκόπησε και οι πολίτες στην πλειοψηφία τους υποφέρουν. Μία άλλη...

Κατηγορίες

Ενισχύστε την Προσπάθεια

Ποσό
 EUR